Many beautiful things in the region


De Haan

A sea dyke with buildings from the Belle Époque: welcome to De Haan, a seaside city with an absolutely picturesque décor. The pastoral polders surrounding the city provide the perfect opportunity for walks and cycling trips. It’s a glorious stay in De Haan. Even Albert Einstein kept a second residence here.

De Haan
De Haan

Ostend

Historic, atmospheric and a little bit of sophistication. This is how best to describe the Queen of the seaside cities. Stroll along the boulevard, get some fresh air on the Visserskaai (with shrimp straight from the sea to your hand!) or visit the Ensor studio or the authentic sailing vessel de Mercator. Ride through the city in a romantic horse-drawn carriage, taste the Ostend oysters or just soak up the nightlife and the fresh air. Ostend: a city on the sea.

Bruges

With romantic canals, pointy gilded architecture, and stay-awhile cafés, the marvelously-preserved medieval town of Bruges is a delight. Where else can you bike along a canal, munch mussels, drink fine monk-made beer, see a Michelangelo, and savor heavenly chocolate?

De Haan

Prachtige natuur in de buurt

Bredene: ‘t Paelsteenveld

Paradepaardje van ‘t Paelsteenveld is ongetwijfeld de dahliatuin met enkele tientallen soorten uit alle windstreken. Als een kleurrijk schilderijtje fleurt deze bloemenweelde de omgeving op. De vrolijk fladderende vlinders maken het plaatje compleet. Hoewel de dalhia’s en hun zomerse kleurenpracht met de grootste eer gaan lopen, heeft dit park nog veel meer te bieden. Het ligt in de onmiddellijke omgeving van de duin-polderovergang waardoor de graslanden een typische en soms zeldzame kustflora herbergen.

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Paelsteenveld.aspx

Bredene: D’Heye

Natuurreservaat D’Heye is een duinengebied van meer dan 1000 jaren oud. Het landschap is een mengeling van duinen, heide, struiken, akkers en weilanden. D’Heye is op zijn mooist in de lente, wanneer delen van het gebied onder water staan. Bloemen en kruiden bedekken dan het landschap met hun wondermooie kleurenpallet.

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/DHeye.aspx

De Haan: Duinbossen

De Duinbossen van De Haan is één van de groene parels aan de kust. Het gebied bestaat uit drie delen en is wel 152 hectare groot. Je vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen. Bijzondere bewoners van de Duinbossen van De Haan zijn de beschermde rode bosmieren, die wel met 700.000 in één mierenhoop kunnen wonen!

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Duinbossen_van_De_Haan.aspx

Zeebrugge: Sterneneiland

Ken je ze al, de sternen? Die bijzondere zeevogels met een grijs of wit verenpak, zwart hoedje en lange snavel? Op het Sterneneiland vind je de grootste broedkolonie van deze zeldzame vogels in West-Europa. Ook talloze andere vogels en zelfs de zeehond stelen de show in deze natuurparel aan de Belgische kust.

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Sterneneiland.aspx

Heist: Groene gordel Heist-West

Wil je je laten verrassen door de natuur, dan moet je beslist naar de Groene Gordel Heist-West. Een minder bekend natuurgebied, dat bestaat uit drie aan elkaar grenzende domeinen, samen ruim 100 hectare groot. Zowel de Baai van Heist, Sashul-Vuurtorenweiden als de Kleiputten van Heist zijn elk op hun manier heel specifiek. Je kunt ze prima aaneenrijgen in een wandeling, waarin je zult ontdekken dat zelfs in de schaduw van de groeiende wereldhaven Zeebrugge kansen liggen voor echte natuurbeleving en ontwikkeling van zeldzame natuur.

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Groene_Gordel_Heist_West.aspx

Heist: Baai van Heist

De brede zandvlakte van de Baai van Heist bestaat uit meer dan 50 hectare strand en duinen. Aangespoeld natuurmateriaal zoals wier, schelpen en drijfhout blijven liggen waardoor dit een rijke voedingsbodem is voor heel wat pioniersplanten. Wind en zee krijgen vrij spel en veranderen het gebied voortdurend. Het resultaat is een uiterst waardevol natuurgebied waar een bonte mengeling van planten en dieren zich thuis voelt.

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Baai_van_Heist.aspx

Heist: Vuurtorenweide & Sashul

De Vuurtorenweiden en de Sashul verrassen door hun mooie en contrastrijke landschap. Op de laaggelegen Vuurtorenweiden zetten greppels, plassen en – hoe kan het ook anders – een oude vuurtoren de toon. Op het hoger gelegen gebied vind je de Sashul, waar steltlopers zoals de kievit tussen het water en schelpenrijk zand naar lekkers zoeken. Afwateringskanaal ‘Barnse Vaartje’ vloeit minzaam tussen beide in. Geef je ogen goed de kost, want het krioelt hier van het leven!

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Sashul_en_Vuurtorenweiden.aspx

Heist: Kleiputten

Natuurreservaat De Kleiputten van Heist herbergt 22 hectare natuurschoon midden in de Vlaamse kustpolders. De laaggelegen weilanden met moerassen en brede rietkragen zijn een gedroomd oord voor vogels en amfibieën. Het is dan ook een echt paradijs voor vogelliefhebbers, al hoef je geen kenner te zijn om van hun pracht en praal te genieten!

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Kleiputten_van_Heist.aspx

Knokke: Zwinduintjes

De Zwinduintjes bestaan langs de zeezijde uit zeereepduinen. Meer landinwaarts vloeien de duinen over in struikgewas en het aangeplante bos, Tobruk genaamd. Het zuidelijk deel van dit natuurreservaat bestaat ten slotte uit een grote, fossiele strandvlakte, ook wel Kleyne Vlakte genoemd. Door de overgang van zee, strand, (aangeplant) bos en polder zijn de Zwinduintjes voor fauna en flora een uniek gebied in België.

In de Zwinduinen kun je tevens 2 wandelingen volgen via route you.
Website ANB: http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Zwinduinen_en_polders.aspx
Route you: http://www.routeyou.com/nl/route/view/1138915/wandelroute/zwinduinen-en-polders-avontuurlijke-wandeling-75-km.nl

Knokke: ‘t Zwin

Het Zwin is één van bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. Haar unieke karakter heeft Het Zwin te danken aan de regelmatige overstromingen. Dit getijdenlandschap is een favoriete bestemming bij heel wat vogels. Meer dan de helft van alle vogelsoorten die in België zijn waargenomen, kan je in het Zwin zien. We noemen het niet voor niets de internationale luchthaven voor onze gevederde vrienden!

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Zwin.aspx